متخصص ارتودنسی کیست؟ (هر چیزی که باید درباره یک ارتودنتیست بدانید)

سمیرا قابلی 14 تیر 1403 0 comment

آیا شما هم متوجه نامرتبی دندان های خود شده اید، اما نمی دانید دقیقا باید به چه دکتری مراجعه کنید؟ قبول داریم متاسفانه بسیاری از دندانپزشکان عمومی هم خدمات ارتودنسی دندان را انجام می دهند، اما اگر می خواهید که یک درمان موفقیت آمیز داشته باشید، حتما باید به یک متخصص ارتودنسی (ارتودنتیست) مراجعه کنید. 

اما متخصص ارتودنسی کیست؟ اگر بخواهیم ساده بگوییم همان طور که متخصص قلب، متخصص اعصاب، متخصص زنان و … با پزشک عمومی تفاوت دارند؛ دکتر ارتودنسی هم با دندانپزشک عمومی فرق دارد. در ادامه با لبخندفا همراه باشید تا بیشتر درباره اینکه ارتودنتیست کیست و چه فرقی با دندانپزشک عمومی دارد توضیح دهیم. 

ارتودنسی دندان چیست؟

قبل از آشنایی با اینکه دکتر ارتودنسی کیست، بهتر است با تعریف ارتودنسی دندان و اینکه چگونه این روش کمک می کند تا دندان های مرتب تر و سالم تری داشته باشید، آشنا شوید.

ارتودنسی دندان یکی از رشته های تخصصی دندانپزشکی است که به درمان ناهنجاری های دندانی و فکی مانند روی هم رفتگی دندان ها، دندان های نامرتب، دندان های کج، دندان های فاصله دار، جلو یا عقب رفتگی فک ها و … می پردازد. 

انواع ناهنجاری دندانی

یک دندانپزشک ارتودنسی به کمک تجهیزات و تکنیک های مختلف اقدام به درمان اینگونه ناهنجاری ها می کند. در واقع هدف از درمان ارتودنسی مرتب کردن دندان ها و بهبود موقعیت فک ها است که علاوه بر تاثیراتی که بر اصلاح طرح لبخند می گذارد می تواند منجر به پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها نیز می شود. 

متخصص ارتودنسی کیست؟

متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست (orthodontist) دندانپزشکی است که پس از اتمام دوره دندانپزشکی در صورت قبولی در آزمون تخصصی ارتودنسی دندان، می تواند دوره تخصصی ارتودنسی دندان را پشت سر بگذارد. این دندانپزشک پس از گذراندن دوره 3 تا 4 ساله ارتودنسی، می تواند به عنوان ارتودنتیست یا ارتودانتیکس به اصلاح ناهنجاری های فک و دندان بپردازد. 

در واقع دندانپزشک ارتودنسی، متخصص دندانپزشکی است که خدماتی همچون تشخیص، پیشگیری و درمان ناهنجاری های مربوط به نامرتبی دندان ها و ناهنجاری های فکی را ارائه می دهد. 

متخصصین ارتودنسی از تجهیزات و روش های مختلفی مانند بریس ها، پلاک های شفاف، ریتینرها و … به منظور مرتب کردن دندان ها و اصلاح مشکلات مربوط به فک استفاده می کنند. 

متخصص ارتودنسی کودکان

البته این متخصصین در روند درمان مشکلات دهان و دندانی، برخی از بیماران نیاز است که با سایر متخصصین مانند جراح فک و … به منظور درمان کامل مشکلات بیماران خود همکاری داشته باشند. 

متخصص ارتودنسی چه کارهایی انجام می دهد؟

با اینکه تصور بسیاری از افراد از کاری که دکترهای ارتودنسی انجام می دهند این است که این دندانپزشکان متخصص، می توانند به کمک ابزارها و تکنیک های مختلف دندان های بیماران را صاف و مرتب کنند، است. اما این متخصصان می توانند مشکلات و دردهای ناشی از اوربایت و آندربایت، آپنه خواب و عادت های غلط مثل مکیدن انگشت و … را نیز برطرف می کنند. 

به طور کلی یک دکتر ارتودنسی مشکلاتی که در ادامه آورده ایم و به عنوان مال اکلوژن شناخته می شوند را درمان می کند:

  • آندربایت (جلوزدگی بیش از حد فک پایین به نسبت فک بالا)؛
  • اوربایت (جلوزدگی فک بالا به نسبت فک پایین)؛
  • کراس بایت (داخل یا خارج بودن یک یا دو سمت یکی از فک ها به نسبت دیگری)؛
  • اپن بایت (فاصله بین دندان های فک بالا و پایین در زمانی که دهان بسته است)؛
  • اورجت یا دیپ بایت (نوعی اوربایت شدید)؛

سایر مشکلاتی که توسط ارتودنتیست قابل درمان است:

  • شلوغی دندان ها (کراودینگ)؛
  • کوتاه یا بلند بودن دندان ها؛
  • کمک به درمان شکاف لب؛
  • دندان نهفته؛
  • وجود فاصله بین دندانی؛
  • نظارت بر رشد صورت در کودکان؛
  • و …؛

روش کار یک متخصص ارتودنسی

مشاوره، بررسی و تشخیص اولیه

در اکثر مواقع، افراد با مراجعه به یک دندانپزشک عمومی متوجه وجود ناهنجاری های دندانی و فکی می شوند و به یک دکتر ارتودنسی ارجاع داده می شوند. 

البته در صورتی که خودتان متوجه وجود ناهنجاری در ناحیه دندان و فک خود هستید می توانید به صورت مستقیم به مطب متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. دندانپزشک ارتودنسی در این جلسه وضعیت دندان ها و فک شما را ارزیابی می کند و نوع مشکل شما را تشخیص می دهد.

مشاوره ارتودنسی

تشخیص تخصصی و نوع درمان

متخصص ارتودنسی به منظور تشخیص قطعی، شما را به یک مرکز رادیولوژی دهان و دندان به منظور عکسبرداری تخصصی از فک و دندان ها ارجاع می دهد. 

دکتر ارتودنسی در همین جلسه، پس از مشاهده و بررسی تصاویر دهان و فک شما می تواند نوع درمان ارتودنسی، هزینه ارتودنسی، طول درمان و … را به طور کامل به شما شرح دهد. 

رادیولوژی دندان

ویزیت های دوره ای

از آنجا که ارتودنسی دندان نوعی درمان زمان بر است، کار شما با یک یا دو جلسه مراجعه به مطب دکتر ارتودنسی تمام نمی شود. بلکه نیاز است که شما پس از نصب بریس ها طی جلسات منظم که معمولا هر یک ماه یک بار است به مطب وی مراجعه کنید. 

طی این جلسات وضعیت بریس ها بررسی می شود، در صورت نیاز، تنظیمات لازم انجام می شود و همچنین روند درمان نیز بررسی می شود. 

بررسی وضعیت ایمپلنت ها

آیا هر دندانپزشکی می تواند متخصص ارتودنسی باشد؟

خیر، به هیچ عنوان! تنها کسی که می تواند ناهنجاری های دندانی و فکی شما را به صورت تخصصی درمان کند یک متخصص ارتودنسی دندان است ولاغیر!

هیچ دندانپزشک دیگری حتی با سال ها تجربه در زمینه ارتودنسی دندان نمی تواند یک متخصص ارتودنسی باشد و در صورت مراجعه به آنها عواقب ناشی از این درمان نیز بر عهده خودتان است. 

متخصص ارتودنسی و دندانپزشک عمومی چه فرقی با یکدیگر دارند؟

در واقع هدف اصلی متخصصین ارتودنسی و دندانپزشکان یکی است و آن هم بهبود سلامت کلی دهان و دندان است، اما روش کارشان با یکدیگر متفاوت است. 

دندانپزشکان می توانند درمان های وسیعی در زمینه سلامت دهان و دندان انجام دهند. اما متخصصین ارتودنسی تنها روی موضوع خاصی تمرکز دارند که آن هم صاف کردن دندان ها و تراز کردن فک ها می باشد. 

برای اینکه شما بتوانید تصمیم گیری درستی درباره انتخاب دندانپزشک عمومی یا دکتر ارتودنسی بگیرید نیاز است که با تفاوت های اصلی این دو گروه آشنا شوید. 

دندانپزشک

یک متخصص ارتودانتیکس، به دلیل تحصیل و دوره های بیشتری که گذارنده است، تخصص و دانش بیشتری به نسبت دندانپزشکی در حوزه مشکلات و ناهنجاری های شدید دندانی و فکی دارد. 

در ادامه به میزان دانش و تفاوت دندانپزشک عمومی و ارتودنتیست خواهیم پرداخت:

میزان دانش و تخصص متخصص ارتودنسی

ارتودنتیست متخصصی است که علاوه بر دوره دندانپزشکی عمومی، سه الی چهار سال دیگر تحصیلات دانشگاهی در زمینه ارتودنسی را پشت سر گذاشته است. 

یک ارتودنتیست متخصص رشد صورت و دندان هاست. او می تواند هر گونه مشکلات و پیچیدگی دندانی و فکی اعم از دندان های کج، دندان های روی هم رفته، بایت های مشکل دار و … را تشخیص دهد و بهترین روش درمانی را برای درمان این مشکلات اتخاذ کند.

در واقع متخصصین ارتودنسی می توانند خدمات دندانپزشک عمومی را ارائه دهند اما به هیچ عنوان دندانپزشک های عمومی نمی توانند خدمات ارتودنسی را ارائه دهند.

میزان دانش و تخصص دندانپزشک‌ عمومی

دندانپزشک های عمومی مانند پزشکان عمومی هستند، این افراد می توانند مشکلات رایج دهان، دندان و لثه را تشخیص دهند و آنها را درمان کنند.

این افراد تنها مدرک عمومی دندانپزشک عمومی را دارند و برخلاف متخصص ارتودانتیکس، برای درمان های ارتودنسی در دانشگاه تحصیل نکرده اند. بنابراین دندانپزشک های عمومی تنها اجازه دارند در صورت مشاهده ناهنجاری دندانی و فکی بیماران را به متخصص ارتودنسی ارجاع دهند.

از جمله خدمات دندانپزشک عمومی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • روش هایی برای ارتقا سلامت عمومی دهان و دندان؛
  • پر کردن دندان؛
  • کشیدن دندان؛
  • روکش کردن دندان؛
  • جرم گیری دندان؛
  • و …؛
دندانپزشک عمومی

روش های پیدا کردن بهترین دکتر ارتودنسی

برای پیدا کردن بهترین متخصص ارتودنسی می توانید به روش های زیر اقدام کنید:

  • مشاوره با اطرافیان: بهترین راه برای پیدا کردن بهترین دکتر ارتودنسی مشاوره با دوستان و آشنایانی است که تجربه ارتودنسی دندان داشته اند. می توانید از این افراد درباره چگونگی درمان و نظرشان درباره ارتودنتیستی که درمانشان را انجام داده است، بپرسید.
  • مشورت با یک دندانپزشک عمومی: مشورت با دندانپزشکی که برای درمان های روتین دهان و دندان به آن مراجعه می کنید هم می تواند در پیدا کردن یک ارتودنتیست خوب موثر باشد. دندانپزشکان به دلیل ارتباطی که دارند، تعدادی دندانپزشک ارتودنسی را به شما معرفی می کنند که با تحقیق بیشتر می توانید به یکی از آنها مراجعه کنید.
  • جستجو در اینترنت: بر اساس شهر و منطقه ای که در آنجا زندگی می کنید می توانید بهترین دکترهای ارتودنسی منطقه خود را پیدا کنید. برای مثال اگر در شمال تهران ساکن هستید با جستجوی عبارتی مثل “بهترین متخصص ارتودنسی در شمال تهران” یا اگر ساکن کرج هستید با جستجوی “دکتر ارتودنسی خوب در کرج” و …. می توانید لیست بهترین دکتر ارتودنسی شهر و منطقه خود را ببینید.
  • بازدید از کلینیک چند ارتودنتیست به صورت حضوری: پس از اینکه چند دکتر ارتودنسی را انتخاب کردید، نیاز است که به مطب آنها تک تک مراجعه کنید. در این مراجعات حتما از نظرات حاضرین مطب جویا شوید و با مشاوره ای که از دکتر ارتودنسی دریافت می کنید، می توانید متوجه شوید که کدام یک از متخصصین ارتودنسی را به عنوان ارتودنتیست خود انتخاب کنید. 
دکتر ارتودنسی دندان

نکات طلایی در خصوص انتخاب بهترین دکتر ارتودنسی

در انتخاب بهترین دکتر ارتودنسی نیاز است که به مواردی مثل تجربه، تخصص، مهارت، تحصیلات و گواهینامه های متخصص ارتودنسی مربوطه توجه کنید. همچنین بررسی اینکه آیا مطب دکتر ارتودنسی مجهز به تجهیزات پیشرفته است و دندانپزشک ارتودنسی انتخابی شما به تمامی روش های ارتودنسی مسلط است یا خیر نیز بسیار مهم است. 

سوالات متداول

از کجا بفهمیم به ارتودنسی نیاز داریم؟

معمولا دندانپزشک عمومی در صورت مشاهده ناهنجاری دندانی و فکی شما را به دکتر ارتودنسی ارجاع می دهد. اما در صورتی که هر گونه نامرتبی دندانی یا جلوزدگی و عقب رفتگی فک دارید می توانید نسبت به درمان ارتودنسی اقدام کنید.  برای مثال اگر به دلیل کجی دندانی هایتان در غذا خوردن، حرف زدن یا حتی نفس کشیدن مشکل دارید حتما باید به یک ارتودنتیست مراجعه کنید. 

بهترین سن ارتودنسی دندان چه سنی است؟

در صورت مراجعه بین سنین 6 تا 8 سالگی می توانید از بروز مشکلات ارتودنسی جلوگیری کنید. اما بهترین سن مراجعه به ارتودنتیست سنین 10 الی 14 سالگی است. 

اگر برای برطرف کردن ناهنجاری های دندانی و فکی به یک متخصص ارتودنسی مراجعه نکنیم، چه اتفاقی می افتد؟

متاسفانه در صورت عدم درمان به موقع مشکلات مربوط به ناهنجاری دندان ها و فک ها، این مشکلات روز به روز وخیم تر و شدیدتر می شوند. همچنین در صورت عدم درمان به موقع مشکلات ارتودنسی علاوه بر اینکه هزینه ها و طول درمان افزایش پیدا می کند سلامت دهان و دندان و حتی گوارش و تنفس شما هم به خطر می افتد. 

دیدگاهتان را بنویسید
لطفا تمامی موارد خواسته شده را وارد نمایید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

وارد کردن موارد ضروری الزامیست.