با چالش های ارتودنسی سرامیکی آشنا شوید (0 تا 100 این روش)

سمیرا قابلی 11 مرداد 1403 0 comment

ارتودنسی سرامیکی از نظر عملکردی کاملاً مشابه ارتودنسی فلزی است اما از نظر ظاهری تفاوت های چشمگیری با ارتودنسی فلزی دارد. در این روش از براکت های شفاف یا همرنگ دندان استفاده می شود. ترجیح اکثر افراد به خصوص بزرگسالان براکت های سرامیکی است، زیرا به نسبت براکت های فلزی کمتر روی دندان ها دیده می شوند و در واقع نوعی ارتودنسی نامرئی هستند.

در ادامه با ما همراه باشید تا با اینکه دقیقاً ارتودنسی سرامیکی چیست؟ چه مزایا و معایبی دارد، قیمت آن چقدر است؟ و چه فرقی با ارتودنسی فلزی دارد آشنا شوید.

ارتودنسی سرامیکی چیست؟

همان طور که در بخش مقدمه گفته شد، ارتودنسی سرامیکی از نظر عملکردی بسیار شبیه به ارتودنسی فلزی است و تنها تفاوت این دو از نظر ظاهری است.

براکت های این نوع از ارتودنسی از جنس سرامیک شفاف است، به طوری که در صورت استفاده از آنها به نسبت زمانی که از براکت های فلزی استفاده می شود، اطرافیان شما کمتر متوجه وجود تجهیزات ارتودنسی بر روی دندان های شما می شوند.

ارتودنسی سرامیکی

مقایسه ارتودنسی سرامیکی با ارتودنسی فلزی

سؤال بسیاری از افراد این است که ارتودنسی سرامیکی بهتر است یا فلزی؟ در جواب این سؤال باید بگوییم که انتخاب بهترین روش تنها متناسب با شرایط فک و دندان شما توسط متخصص ارتودنسی انجام می شود. اما جهت انتخاب راحت تر شما ما در جدول زیر به مقایسه براکت های سرامیکی و فلزی پرداخته ایم:

ویژگی هاارتودنسی فلزیارتودنسی سرامیکی
زیبایی ظاهریبه دلیل استفاده از براکت های فلزی و رنگ متالیک بیشتر به چشم می آیند.به دلیل استفاده از براکت های شفاف، کمتر قابل مشاهده هستند.
ماندگاریدوام و استحکام بسیار بالایی دارد.دوام خوبی دارد اما به دلیل جنس براکت ها مستعد شکستن است.
تغییر رنگمستعد لکه شدن نیست.در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان مستعد لکه شدن و تغییر رنگ است.
هزینهارزان تر است.گران تر است.
طول درمانبه متوسط متوسط 6 الی 24 ماهبه متوسط متوسط 6 الی 36 ماه
جدول مقایسه ارتودنسی فلزی و سرامیکی

بهترین کاندیدای این روش ارتودنسی چه کسانی هستند؟

به طور کلی ارتودنسی نامرئی سرامیکی برای افرادی مناسب است که با دیده شدن تجهیزات ارتودنسی در دهانشان مشکل دارند. براکت های سرامیکی به دلیل رنگ و شفافیتی که دارند، مورد استقبال این افراد قرار می گیرد.

اما از جمله مشکلاتی که به کمک براکت های سرامیکی قابل درمان است عبارتند از:

  • اوربایت (Overbite):  نوعی ناهنجاری دندانی و فکی است که دندان های فک بالا جلوتر از دندان های فک پایین قرار می گیرد.
  • اپن بایت (Open bite): در صورتی که در هنگام بسته بودن دهان، دندان های بالا و پایین از یکدیگر فاصله داشته باشد، گفته می شود که فرد مبتلا به اپن بایت است.
  • کراس بایت (Cross bite): در این افراد دندان های فک پایین جلوتر از فک بالا قرار می گیرد.
درمان اوربایت با ارتودنسی سرامیکی

مزایای ارتودنسی سرامیکی چیست؟

  • به دلیل روشن بودن و همرنگ بودن براکت ها، کمتر در دهان جلب توجه می کنند و فرد می تواند در هر موقعیتی از آن استفاده کند.
  • به افرادی که مبتلا به ناهنجاری هایی مثل اوربایت، فاصله بین دندانی و… هستند این روش ارتودنسی پیشنهاد می شود.
  • از نظر زیبایی ظاهری براکت های سرامیکی بهتر هستند و بسیاری از افراد بزرگسالان به جای ارتودنسی فلزی این روش از ارتودنسی نامرئی را ترجیح می دهند.
  • در صورت استفاده از براکت های سرامیکی برخلاف زمانی که از بریس های فلزی استفاده می شود، هیچ نوع اختلالی در روند تصویربرداری های رادیولوژی و MRI ایجاد نمی شود.
  • براکت های سرامیکی برخلاف ارتودنسی های سنتی و فلزی میزان برجستگی کمتری دارند و فرم خارجی لب را تغییر نمی دهند.
مزایای ارتودنسی سرامیکی چیست؟

چالش ها و معایب ارتودنسی سرامیکی چیست؟

  • قیمت ارتودنسی سرامیکی بیشتر از ارتودنسی فلزی است.
  • دوام و ماندگاری براکت های سرامیکی کمتر از براکت های فلزی است و در صورت عدم مراقبت صحیح از آنها احتمال شکستگی براکت ها وجود دارد.
  • امکان لکه دار شدن و تغییر رنگ براکت های سرامیکی در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و نداشتن تغذیه مناسب، در مقایسه با براکت های فلزی بیشتر است.
  • به دلیل بزرگتر بودن و کمی تیزتر بودن براکت های سرامیکی به نسبت براکت های فلزی، احتمال اذیت شدن بیمار و با چالش مواجه شدن در هنگام مسواک زدن وجود دارد.

مراحل ارتودنسی سرامیکی

نصب بریس های سرامیکی کاملاً مشابه ارتودنسی فلزی است که مراحل آن شامل موارد زیر است:

  1. مشاوره ارتودنسی: اولین مرحله برای انجام ارتودنسی دندان، مشاوره با متخصص ارتودنسی است. در این مرحله متخصص ارتودنسی دندان ها، فک و بایت دندان ها را به طور کامل بررسی می کند و به کمک معاینه و تصویربرداری های دهان و دندان تصمیم می گیرد که بریس های سرامیکی برای شما مناسب است یا خیر؟
  2. طراحی برنامه درمانی: متخصص ارتودنسی به منظور شروع درمان ارتودنسی درمان های مورد نیاز مانند کشیدن دندان، گسترده تر کردن فک و… را مشخص می کند.
  3. قالب گیری از دهان و دندان: متخصص ارتودنسی به منظور ساخت بریس ها و سیم ارتودنسی از دهان بیمار قالب گیری انجام می دهد. قالب های گرفته شده برای ساخت به لابراتوار دندانپزشکی ارسال می شود.
  4. نصب براکت ها: پس از آماده شدن براکت ها، شما مجدد به مطب متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید و براکت ها توسط چسب دندان به سطح جلویی دندان ها چسبیده می شود.
  5. قرار دادن و تنظیم سیم کمانی: ارتودنتیست پس از نصب براکت ها یک سیم کمانی را از میان آنها عبور می دهد و با کش های الاستیکی در جای خود محکم می کند.
  6. مراجعه منظم به کلینیک ارتودنسی: نیاز است که در فواصل زمانی مشخص شده به کلینیک ارتودنسی به منظور تنظیم یا سفت کردن سیم ها و براکت های ارتودنسی مراجعه کنید.
ارتودنسی با براکت های سرامیکی

طول درمان ارتودنسی سرامیکی

طول درمان ارتودنسی با براکت های سرامیکی وابسته به نوع و شدت ناهنجاری و نامنظمی دندان ها از 6 تا 36 ماه متغیر است.

شایان ذکر است که دوره درمان ارتودنسی با براکت های سرامیکی به نسبت ارتودنسی فلزی نیاز به حدود 15 الی 20 درصد زمان بیشتری است. زیرا همان طور که گفتیم بریس های سرامیکی ظریف تر از بریس های فلزی هستند که همین موضوع باعث مقاومت کمتر آنها و طولانی تر شدن روند درمان آنها می شود.

مراقبت های لازم پس از نصب براکت های سرامیکی

از جمله مراقبت های ارتودنسی بعد از نصب براکت های سرامیکی عبارتند از:

  • رعایت رژیم غذایی در طول ارتودنسی با براکت های سرامیکی به دلیل ظرافتی که این نوع براکت ها دارند از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. توصیه متخصصین ارتودنسی این است که در حین درمان با براکت های سرامیکی از خوردن مواد غذایی سفت و سخت و همچنین چسبنده مانند ته دیگ، پاپ کورن، آب نبات، آدامس و… خودداری کنید.
  • به دلیل اینکه احتمال لکه دار شدن براکت های سرامیکی بالا است؛ بنابراین از خوردن خوراکی ها و نوشیدنی های رنگدار مثل آبمیوه های صنعتی، قهوه، انواع توت ها و…. ممنوع است.
  • رعایت بهداشت دهان و دندان در طول ارتودنسی براکت سرامیکی الزامی است و حتماً باید روزانه دوبار دندان های خود را مسواک بزنید.
  • استفاده از خمیر دندان های سفید کننده ممنوع است.
  • از آنجا که براکت های سرامیکی از مقاومت کمی برخوردار هستند در هنگام ورزش سعی کنید از محافظ دهان استفاده کنید تا به این براکت ها آسیبی وارد نشود.
  • سیگار کشیدن در حین استفاده از براکت های سرامیکی منجر به تغییر رنگ براکت ها می شود؛ بنابراین از این کار خودداری کنید.
مراقبت از ارتودنسی سرامیکی

هزینه ارتودنسی سرامیکی چقدر است؟

به دلیل طراحی متفاوت تر براکت ها و سیم های ارتودنسی سرامیکی طبیعی است که ارتودنسی سرامیکی قیمت بیشتری به نسبت ارتودنسی معمولی داشته باشد.

متأسفانه به دلیل نوسانات قیمت ارز نمی توان قیمت دقیقی برای این درمان اعلام کرد و بهترین راه حل برای اطلاع از هزینه ارتودنسی نامرئی سرامیکی مراجعه به یک متخصص ارتودنسی است.

هزینه ارتودنسی سرامیکی

کلام آخر

ارتودنسی سرامیکی نوعی ارتودنسی نامرئی است که برای افرادی که تمایلی به دیده شدن دستگاه ارتودنسی در دهان خود ندارند، مناسب است. با اینکه ارتودنسی سرامیکی قیمت بیشتر و دوره درمان طولانی تری به نسبت ارتودنسی معمولی دارد، اما به دلیل مزایای بسیار زیادی که دارد، طرفداران زیادی دارد.  

فراموش نکنید که تنها کسی که می تواند تشخیص دهد که آیا شما با توجه به شرایط دهان و دندان و نوع ناهنجاری کاندیدای این نوع از ارتودنسی نامرئی هستید یا خیر متخصص ارتودنسی است.

سؤالات متداول

ارتودنسی سرامیکی بهتر است یا فلزی؟

ارتودنسی فلزی یکی از قدیمی ترین و البته مؤثرترین روش های ارتودنسی دندان است. طول درمان ارتودنسی با براکت های فلزی کمتر از براکت های سرامیکی است اما ایراد آنها قابل مشاهده بودن سیم کشی دندان است. در صورتی که زیبایی ظاهری و لبخند برای شما مهم است، بله ارتودنسی سرامیکی بهتر است.

آیا هزینه ارتودنسی سرامیکی بیشتر از ارتودنسی فلزی است؟

بله، به دلیل تفاوتی که براکت های سرامیکی با براکت های فلزی دارند، ارتودنسی سرامیکی قیمت بیشتری دارد.

آیا ارتودنسی سرامیکی باعث تغییر رنگ دندان ها می شود؟

خیر، خود براکت ها باعث تغییر رنگ دندان های شما نمی شوند بلکه در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در طول ارتودنسی تغییر رنگ دندان ها اتفاق می افتد.

دیدگاهتان را بنویسید
لطفا تمامی موارد خواسته شده را وارد نمایید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

وارد کردن موارد ضروری الزامیست.