چرا زندگی بعد از ارتودنسی چند برابر بهتر می شود؟ (توضیح دلایل)

سمیرا قابلی 1 تیر 1403 0 comment

ارتودنسی دندان یا  درمان ارتودانتیکس یکی از خدمات تخصصی دندانپزشکی است که تاثیر بسزایی در مرتب شدن دندان ها و اصلاح طرح لبخند دارد. در این روش درمانی، متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست با توجه به نوع و شدت ناهنجاری دندانی و فکی اقدام به درمان و اصلاح نامرتبی، کجی، روی هم رفتگی دندان ها و سایر ناهنجاری ها می کند. 

ارتودنسی دندان علاوه بر اینکه باعث افزایش زیبایی چهره و لبخند شما می شود، تاثیرات چشمگیری نیز در جلوگیری از پوسیدگی دندانی، درمان مشکلات بلع و جویدن غذا، جلوگیری از عفونت لثه و دندان و … دارد. ما در اینجا به طور مفصل درباره اینکه چرا زندگی بعد از ارتودنسی چند برابر بهتر می شود، صحبت خواهیم کرد؛ با ما همراه باشید. 

ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنسی دندان یکی از شاخه های تخصصی دندانپزشکی است که به رفع ناهنجاری های دندانی و فکی می پردازد. در واقع به کمک این روش درمانی دندان ها و فک بالا و پایین در جایگاه مناسب خود قرار می گیرند که در این صورت علاوه بر زیبایی چهره و لبخند، عملکرد دندان ها نیز بهتر خواهد بود. 

در ادامه می توانید تصاویر ارتودنسی دندان قبل و بعد را ببینید:

ارتودنسی دندان برای چه کسانی است؟

این روش درمانی برای افراد با ناهنجاری های دندانی و فکی زیر تجویز می شود:

  • افرادی که فک کوچکی دارند و فک آنها فضای کافی برای رشد تمامی دندان ها ندارد. در این صورت دندان ها به صورت کج، روی هم رفته و یا پیچ خورده رشد می کنند.
  • در صورت وجود فاصله بین دندان ها؛
  • جلوزدگی فک بالا یا پایین از دیگری؛
  • انحراف فک؛
  • و …؛

از چه سنی باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کنیم؟

در صورتی که هر کدام از مشکلات گفته شده را دارید، فرقی نمی کند که چند سالتان است، باید به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. البته باید به این نکته توجه داشته باشید این روش درمانی برای افرادی که بیشتر دندان های خود را از دست داده اند چندان مناسب نیست؛ برای مثال افراد بسیار خردسال و سالمندانی که اکثر دندان های خود را از دست داده اند نمی توانند از مزایای ارتودنسی دندان بهره مند شود.

 به جزء این موارد هر فردی در هر سنی می تواند این درمان را آغاز کند اما شروع این درمان در سنین پایین بهتر، سریع تر و با هزینه کمتر انجام می شود. 

بهترین سن ارتودنسی دندان 

به گفته متخصصین، بهترین سن ارتودنسی دندان 10 تا 14 سالگی است. کودکان در این سنین بیشتر دندان های شیری خود را از دست داده اند و اکثر دندان های دائمی آنها رشد کرده است و از آنجا که رشد فک آنها تکمیل نشده است، انعطاف پذیری بیشتری در مقابل بریس های ارتودنسی و این درمان دارد. 

با این وجود این روش درمانی هیچ گونه محدودیت سنی ندارد و ارتودنسی بزرگسالان هم انجام می شود. اما ممکن است مدت زمان درمان در بزرگسالان طولانی تر و هزینه برتر از کودکان باشد. 

میزان موفقیت درمان ارتودنسی دندان چند درصد است؟

درمان ارتودانتیکس در صورتی که توسط بهترین متخصص ارتودنسی انجام شود و شما نیز به مراقبت های حین و بعد از درمان پایبند باشید، یک درمان موفقیت آمیز است و بیش از 80 درصد از افرادی که این درمان را انجام داده اند به نتیجه دلخواه خود رسیده اند. 

ارتودنسی دندان چقدر طول میکشد؟

فاکتورهای مختلفی اعم از میزان و شدت ناهنجاری دندانی و فکی، سن بیمار، نوع درمان، واکنش بدن فرد به درمان و … در طول درمان ارتودنسی موثر هستند. اما به طور کلی مدت زمان ارتودنسی دندان به طور متوسط بین 18 ماه تا 24 ماه است. 

مزایای ارتودنسی دندان چیست؟

مزایای ارتودنسی دندان تنها محدود به زیبایی لبخند و چهره شما نمی شود، بلکه مزایای درمانی بسیار زیادی نیز به دنبال دارد که در صورت انجام آن زندگی شما چندین برابر بهتر می شود. از جمله فواید این روش درمانی عبارتند از:

  • ناهنجاری های دندانی و فکی ممکن است باعث به هم ریختن تناسب در چهره شما شود که در صورت انجام درمان ارتودانتیکس، این نوع ناهنجاری ها درمان شده و زیبایی چهره و لبخند شما چندین برابر خواهد شد که این موضوع ارتباط مستقیم با بالا رفتن اعتماد به نفس شما خواهد داشت.
  • به کمک این روش درمانی می توان بسیاری از مشکلات ژنتیکی فک و دهان را درمان کرد.
  • با انجام ارتودنسی و مرتب شدن دندان ها مشکلاتی که در زمینه جویدن غذا و بلعیدن آن داشتید درمان خواهد شد که درمان این مشکلات به نوبه خود باعث درمان مشکلات گوارشی شما که به دلیل بلع غلط بوده است نیز خواهد شد.
  • افرادی که مشکلات فک مانند قفل کردن فک، ضعیف شدن مفاصل فک و … را دارند می توانند به کمک درمان ارتودانتیکس این مشکلات را درمان کنند.
  • نامرتب بودن دندان ها ریسک پوسیدگی دندان، عفونت لثه و دندان را افزایش می دهد، که با انجام ارتودنسی در سنین مناسب می توان تا حد زیادی از بروز چنین مشکلاتی در آینده جلوگیری کرد.
  • در صورت انجام ارتودنسی، احتمال نیاز به خدمات زیبایی دندانپزشکی در آینده کاهش پیدا می کند.
  • با مرتب شدن دندان ها اختلالات گفتاری که به دلیل روی هم رفتگی دندان ها داشتید، درمان می شود.
  • به طور کلی درمان ارتودانتیکس باعث افزایش سلامت دندان ها و همچنین افزایش طول عمر آنها خواهد شد. 

اقدامات قبل از ارتودنسی دندان

قبل از شروع درمان ارتودانتیکس ممکن است نیاز به انجام اقدامات درمانی دیگری همچون موارد زیر باشد:

  • در صورت وجود پوسیدگی دندانی یا بیماری لثه ای باید قبل از شروع درمان، اقدام به درمان این نوع بیماری های دهان و دندانی کنید.
  • اگر دندان های شما جرم گرفته باشد و یا اینکه پلاک دندانی داشته باشید، باید قبل از شروع ارتودنسی اقدام به جرم گیری دندان کنید تا از بروز بیماری های لثه در طول درمان ارتودانتیکس جلوگیری کنید.
  • در برخی مواقع ممکن است فک بیمار بسیار کوچک باشد و جای کافی برای حرکت دندان ها وجود نداشته باشد در این شرایط ممکن است دندانپزشک شما اقدام به کشیدن دندان قبل از ارتودنسی کند. 

قیمت ارتودنسی دندان چقدر است؟

قیمت ارتودنسی دندان را نمی توان به صورت دقیق اعلام کرد، چرا که تعرفه این روش درمانی به نسبت فاکتورهای مختلفی مثل تخصص و مهارت دندانپزشک، میزان و شدت ناهنجاری دندانی و فکی بیمار، سن بیمار، موقعیت مکانی کلینیک، طول دوره درمان، نوع درمان  و … متفاوت است. 

اما به طور کلی درمان ارتودانتیکس یک درمان زمان بر و هزینه بر است که هزینه ارتودنسی دندان به طور متوسط از 30 میلیون به ازای هر فک شروع می شود. البته شاید هزینه درمانی شما از این مبلغ کمتر یا بیشتر باشد، بهترین راه برای اطلاع از قیمت دقیق ارتودنسی دندان مراجعه به یک کلینیک ارتودنسی و مشاوره با ارتودنتیست است. 

انواع روش های ارتودنسی دندان

انواع روش های ارتودنسی دندان شامل ارتودنسی ثابت و متحرک می شود که البته هر کدام از این روش ها نیز انواع مختلفی دارند که در ادامه این روش ها را معرفی خواهیم کرد. 

ارتودنسی ثابت و انواع آن

ارتودنسی ثابت به آن دسته از دستگاه های ارتودنسی گفته می شود که از اول تا زمان صاف شدن دندان باید به دندان ها متصل باشند و بیمار نمی تواند دستگاه را جابجا کند یا از دهان خود خارج کند. مردم عادی به این روش سیم کشی دندان هم می گویند.

ارتودنسی ثابت خود نیز انواع بسیار مختلفی دارد که ارتودنتیست با توجه شدت مشکلات دندانی، سن شما و همچنین بودجه ای که بابت هزینه ارتودنسی در نظر گرفته اید بهترین روش را انتخاب می کند. از جمله رایج ترین انواع روش های ارتودنسی ثابت عبارتند از:

  • ارتودنسی فلزی سنتی: یکی از قدیمی ترین و البته رایج ترین روش های ارتودنسی، نوع فلزی و سنتی آن است. در این روش برای مرتب کردن دندان ها از دستگاه های ارتودنسی از جنس فلز استفاده می شود.
  • ارتودنسی سرامیکی: این روش نوع به روز شده ارتودنسی فلزی است و در آن از سیم های شفاف و براکت های سرامیکی استفاده می شود. عملکرد ارتودنسی سرامیکی کاملا مشابه نوع فلزی است اما استحکام کمتری به نسبت بریس های فلزی دارد. از آنجا که براکت های سرامیکی به نسبت براکت های فلزی کمتر به چشم می آیند اکثر بزرگسالان خواهان انجام آن هستند.
  • ارتودنسی دیمون: این روش ارتودنسی، یکی از جدیدترین روش های ارتودنسی ثابت دندان است که در آن از براکت های خودتنظیم استفاده می شود. این ویژگی براکت های دیمون باعث می شود که تعداد دفعات مراجعه به کلینیک ارتودنسی شما کاهش پیدا می کند و نیازی به تنظیم کردن بریس ها به صورت دستی توسط ارتودنتیست در صورت حرکت دندان ها وجود ندارد.
  • ارتودنسی لینگوال: به آن ارتودنسی پشت دندانی هم گفته می شود و در واقع یک روش ارتودنسی نامرئی است. در این روش براکت های فلزی به جای اینکه به جلوی دندان ها چسبیده شوند، به پشت دندان ها چسبیده می شوند و از نظر اطرافیان پنهان باقی می مانند. 

ارتودنسی متحرک و انواع آن

برخلاف دستگاه های ارتودنسی ثابت، دستگاه های متحرک قابلیت جابجایی و خارج کردن از دهان توسط بیمار را دارند. در صورت استفاده از این نوع دستگاه ها بیمار می تواند در هنگام غذا خوردن، آشامیدن، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، دستگاه ارتودنسی را از دهان خود خارج کند و سپس مجددا در جای خود قرار دهد. 

از جمله رایج ترین دستگاه های ارتودنسی متحرک می تواند به الاینرها یا پلاک های شفاف اشاره کرد. الاینرها قالب هایی از جنس پلاستیک و شفاف هستند که به صورت اختصاصی برای هر بیماری ساخته می شوند و در صورت استفاده صحیح از آنها در مدت زمان کوتاه منجر به اصلاح ناهنجاری های دندانی می شوند. 

مراحل ارتودنسی دندان

مراحل ارتودنسی دندان به سه بخش زیر تقسیم می شود:

  1. اولین مرحله شامل مشاوره ارتودنسی، معاینه اولیه، بررسی شرایط دندان ها و فک از طریق معاینه فیزیکی و عکسبرداری، انتخاب نوع درمان و قالب گیری است.
  2. در این مرحله دستگاه ارتودنسی شما آماده می شود و بر روی دندان های شما نصب می شود. این مرحله چندین ماه به طول می انجامد و در طول این مرحله نیاز به معاینات پی در پی توسط ارتودنتیست برای بررسی سیم ها و براکت های ارتودنسی است.
  3. در این مرحله به منظور تثبیت درمان ارتودنسی، پس از درآوردن تجهیزات ارتودنسی از دهان استفاده از ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی توصیه می شود. 

عوارض ارتودنسی و چالش های آن برای افراد چیست؟

با اینکه درمان ارتودانتیکس یکی از بهترین روش ها برای مرتب کردن دندان ها و درمان انواع ناهنجاری های دندانی و فکی است، اما از عوارض و معایبی که این روش درمانی دارد نمی توان چشم پوشی کرد. البته اکثر عوارض ارتودنسی دندان در اثر مراجعه به دندانپزشک غیر متخصص و عدم رعایت مراقبت های حین و بعد از ارتودنسی دندان رخ می دهد. 

از جمله عوارض ارتودنسی دندان و چالش هایی که ممکن است افراد حین یا بعد از درمان با آن مواجه شوند عبارتند از:

محدودیت های غذایی

یکی از چالش هایی که بیماران در صورت استفاده از ارتودنسی ثابت با آن مواجه هستند، محدودیت غذایی است. در طول درمان ارتودنسی ثابت شما اجازه مصرف مواد غذایی سفت، سخت و چسبنده مثل آدامس، آبنبات، پاپ کورن، ته دیگ و … را ندارید زیرا ممکن است این نوع مواد غذایی منجر به آسیب دیدن تجهیزات ارتودنسی شود. 

البته در صورت استفاده ارتودنسی متحرک، محدودیت غذایی ندارید و تنها در  هنگام خوردن غذا یا آشامیدن باید، دستگاه را از دهانتان خارج کنید. 

بهداشت دهان و دندان چالش برانگیز می شود

رعایت بهداشت دهان و دندان در هنگام استفاده از دستگاه ارتودنسی ثابت ممکن است کمی برایتان سخت باشد. ابزارهای ارتودنسی دسترسی و مسواک زدن را چالش برانگیز می کنند و نیاز است که به نسبت مواقع معمولی با دقت تر و وسواس تر مسواک بزنید.

تغییر رنگ دندان ها

از آنجا که براکت های ارتودنسی بر روی سطح دندان ها چسبیده می شوند، به همین دلیل رعایت بهداشت دهان و دندان و نحوه مسواک زدن در دورانی که از تجهیزات ارتودنسی استفاده می شود بیش از پیش حائز اهمیت است. 

قبول داریم شاید مسواک زدن در مواقعی که براکت ها بر روی دندان ها نصب هستند کمی سخت باشد و دچار چالش شوید، اما باید کمی حوصله به خرج دهید و مدت زمان بیشتری را صرف مسواک زدن دندان های ارتودنسی شده خود کنید.

همچنین می توانید جلوگیری از زردی دندانها بعد از ارتودنسی علاوه  بر مسواک معمولی از مسواک بین دندانی و خمیر دندان های مخصوص نیز استفاده کنید.

اما اگر در رعایت بهداشت دهان و دندان خود کوتاهی کردید و دچار تغییر رنگ دندان ها بعد از اتمام درمان ارتودانتیکس شدید، جای نگرانی نیست چرا که با روش هایی مثل بلیچینگ دندان می توانید دندان های خود را سفید کنید. 

تحلیل ریشه دندان

در برخی مواقع در اثر استفاده طولانی مدت (بیشتر از سه سال) از بریس های ارتودنسی ممکن است تحلیل ریشه دندان اتفاق بیفتد. البته این اتفاق در اکثر مواقع محدود به کوتاه شدن جزئی نوک ریشه دندان ها می شود و مشکلی را در طولانی مدت برای دندان ها ایجاد نمی کند.

نیازی به نگرانی بابت به این موضوع نیست، چرا که ارتودنتیست شما به منظور جلوگیری از بروز این عارضه به طور مداوم در طول درمان عکسبرداری از دندان های شما انجام می دهد.

پوسیدگی دندان

به دلیل اینکه تمیز کردن و مسواک زدن سطوح زیر براکت ها و بین دندان ها در هنگامی که تجهیزات ارتودنسی به روی دندان ها متصل هستند، ممکن است کمی برای فرد سخت باشد، همین موضوع منجر به جمع شدن باکتری و پلاک های دندانی و در نتیجه پوسیدگی دندان می شود. 

برای جلوگیری از بروز این عارضه در رعایت بهداشت دهان و دندان خود دقت لازم را به خرج دهید و همچنین تغذیه مناسبی داشته باشد.

درد ارتودنسی

نصب تجهیزات ارتودنسی ممکن است در روزهای اولیه همراه با حساسیت یا درد باشد که این درد موقتی است و برای برطرف شدن آن می توان از مسکن های معمولی یا غرغره آب نمک استفاده کرد. 

آسیب به بافت نرم دهان

در صورت استفاده از بریس های ثابت، احتمال دارد به بافت نرم دهان مثل لب ها، لثه ها و گونه های داخلی در اثر تماس با براکت ها و سیم ها آسیب وارد شود. این آسیب ممکن است منجر به ایجاد زخم یا درد در ناحیه شود. در صورت بروز چنین مشکلی ممکن است ارتودنتیست استفاده از موم ارتودنسی را به شما توصیه کند. 

ایجاد حساسیت و آلرژی

بدن برخی از بیماران به لاتکس موجود در اورینگ ها یا فلز استفاده شده در تجهیزات ارتودنسی واکنش آلرژیک نشان می دهد که البته احتمال بروز این عارضه بسیار نادر است.

در صورتی که بدن شما به لاتکس یا فلز حساسیت دارد، قبل از شروع درمان حتما ارتودنتیست خود را در جریان بگذارید.

خطر آسیب به ابزارهای ارتودنسی

ورزش های رزمی و فعالیت های فیزیکی ممکن است خطر آسیب دیدن ابزارهای ارتودنسی را بالا ببرند، که البته می توانید با استفاده از محافظ دهان و خودداری از انجام برخی حرکات ریسک شکستن ابزارهای ارتودنسی را کم کنید. 

بهترین روش ارتودنسی کدام است؟

نمی توان گفت که به طور قطع گفت بهترین روش ارتودنسی کدام است؟ چرا که هر کدام از این روش ها ممکن است به نسبت شرایط دندانی و سن یک بیمار بهترین روش باشد اما برای دیگر به هیچ عنوان روش مناسبی نباشد. 

با این وجود در اکثر مواقع توصیه اکثر دندانپزشکان ارتودنتیست برای گروه های سنی مختلف ممکن است به شرح زیر باشد:

  • بهترین روش برای کودکان: ارتودنسی فلزی، سرامیکی و رنگی؛
  • بهترین روش برای نوجوانان: ارتودنسی فلزی، رنگی، سرامیکی، ارتودنسی متحرک با پلاک های شفاف؛
  • بهترین روش برای بزرگسالان: ارتودنسی سرامیکی، ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف و دیمون؛

سوالات متداول

آیا ارتودنسی دندان درد دارد؟

بله ممکن است برخی از افراد در روزهای اولیه پس از نصب براکت ها یا تنظیم ارتودنسی کمی احساس درد یا ناراحتی داشته باشند. این درد معمولا با مصرف مسکن های بدون نسخه رفع می شود و نیازی به نگرانی بابت این موضوع نیست. 

انواع ارتودنسی دندان چیست؟

انواع ارتودنسی دندان شامل ارتودنسی ثابت (ارتودنسی فلزی، سرامیکی، دیمون و لینگوال) و ارتودنسی متحرک است. 

ارتودنسی دندان چقدر طول میکشد؟

مدت زمان ارتودنسی به نسبت فاکتورهای مختلف متفاوت است اما به طور کلی بین 18 تا 24 ماه طول می کشد. 

دیدگاهتان را بنویسید
لطفا تمامی موارد خواسته شده را وارد نمایید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

وارد کردن موارد ضروری الزامیست.